Esparello(-faus-caulet-de-cabro)
Hieracium pseudocerinthe
Asteraceae Compositae
Nom en français : Épervière faux mélinet.
Descripcioun :Aquesto esparello trachis en mountagno dins li paret e li roucas. Fai partido dóu group AMPLEXICAULIA qu'an de fueio emé de péu glandoulous e qu'embrasson la cambo. L'esparello-faus-caulet-de-cabro douno d'èr à l'esparello-di-fueio-embrassanto, la mai coumuno dóu group, mai èi pu basso e pu larjo. Li fueio soun quàsi entiero emé de péu dessubre. Li brout soun en pinceloun e li ligulo de flour peludo. Pensa de coumpara emé lis àutris esparello.
Usanço :Couneissèn pas d'usanço particuliero pèr aquelo planto. Escriéure au site se n'en sabès mai.
Port : Erbo
Taio : 10 à 30 cm
Fueio : basalo
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Hieracium
Famiho : Asteraceae
Famiho classico : Compositae
Tribu : Cichorieae
Ordre : Asterales
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : >6
Ø (o loungour) flour : 2 à 3 cm
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Remarco : Planto pegouso
Mai à avoust
Liò : Paret
- Roucas
Estànci : Subremediterran à Subaupen
Couroulougi : Mediterranenco-Mountagnouso-Nord-Ouèst
Ref. sc. : Hieracium pseudocerinthe (Gaudin) W.D.J.Koch, 1846
Laurige
Lactuca perennis
Asteraceae Compositae
Àutri noum : Laurigo, Laujo, Cendrau, Broco, Cacho-lebre.
Nom en français : Laitue vivace.
Descripcioun :La laurigo es uno planto renadivo en rouseto que flouris à la primo amé de bèlli flour bluèio que podon pas engana. Fai de la à la coupo. Li fueio, proun retaiado, soun souvènti-fes de coulour verdalo.
Usanço :Es uno bono erbo de la cicoureiado vo ensalado champanello. Soun goust es agradiéu, un pau dous. La poudès culi tre li pluèio d'autouno en vous avisant de leissa la racino e quàuqui fueio pèr l'an que vèn.
Port : Erbo
Taio : 15 à 60 cm
Fueio : basalo
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Lactuca
Famiho : Asteraceae
Famiho classico : Compositae
Ordre : Asterales
Coulour de la flour :
Bluio
Petalo : >6
Ø (o loungour) flour : 2 à 4 cm
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 2300 m
Aparado : Noun
Remarco : Ensalado champanello
Jun à juliet
Liò : Garrigo
- Roucaio
- Esboudèu
- Tepiero seco
Estànci : Termoumediterran à Mountagnard
Couroulougi : Eurimediterrano-Ouèst
Ref. sc. : Lactuca perennis L., 1753